Автопилотът на Tesla спаси водач, получил белодробна емболия


Автопилотът на автомобила Tesla Model X помогна за спасяването на човешки живот, като на автономен режим закара водача си, получил остра криза, до най-близката болница.

Tesla Model X притежава усъвършенствана система за полуавтономен  режим на движение, с чиято помощ работата на водача на автомобила се улеснява чувствително. Системата може сама да управлява автомобила за продължителни периоди от време, както и да се задейства при непосредствена опасност от катастрофа. За негов късмет, 37-годишния  Joshua Neally, е карал точно такъв автомобил, когато получава белодробна емболия, при която се стига до запушване на белодробните артерии. Подобен пристъп нерядко завършва със смърт, особено ако пострадалия не получи болнична помощ още първите минути след проява на симптомите.

Пътувайки Joshua Neally получава остър пристъп, който го прави неспособен да управлява автомобила си. Той преценява, че по-бързо ще стигне до болница, ако задейства автопилота, вместо да отбие и да чака линейка. Включвайки автопилотът Neally изминава над 30 километра до най-близката болница, като шофира само в самия край на пътуването си. Така успява да стигне навреме и лекарите спасяват живота му.

През последните години не само Tesla, а и други водещи автомобилни компании инвестират все повече средства в разработката на системи за полу- и напълно автономно придвижване на превозни средства. Технологията е считана за бъдещето на автомобилния транспорт и утвърждаването и масовото ѝ внедряване могат да донесат много ползи, сред които не на последно място са по-голяма икономия на гориво и по-висока степен на безопасност по пътищата.


Източник: www.slate.com

Снимка: Tesla Motors

© 2015 — 2024
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори