Европа одобри първата ваксина срещу респираторния синцитиален вирус


Европейската комисия одобри първата в света ваксина срещу респираторния синцитиален вирус (RSV) за възрастни на възраст над 60 години.

Въпреки че RSV обикновено причинява леки симптоми, подобни на обикновената настинка, той може да има по-тежки последици при бебета, възрастни хора, и хора с отслабена имунна система. В тежки случаи RSV може да доведе до пневмония и бронхиолит — възпаление на малките дихателни пътища дълбоко в белите дробове.

Ваксината е дело на компанията GlaxoSmithKline, но в близко бъдеще се очаква и други фармацевтични компании, като Pfizer и Moderna, да пуснат подобни ваксини.

В Европа всяка година RSV, причинява около 20 000 смъртни случая при възрастни над 60-годишна възраст.

Одобрението на ваксината срещу RSV дава надежда за намаляване на тежестта на свързаните с RSV заболявания и смъртност сред възрастното население и открива нови възможности за справяне с този често срещан респираторен вирус.


Източник: EU approves first vaccine against common respiratory virus (2023, June 7) retrieved 7 June 2023 from https://medicalxpress.com/news/2023-06-eu-vaccine-common-respiratory-virus.html 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори