NASA бележи 60 години от основаването си


Днес Американската космическа агенция (NASA)  отпразнува своя 60-ти рожден ден. Именно тази дата през 1958 г. бележи нейното основаване.

Сред историческите постижения на NASA, допринесли за обогатяване познанията на цялата ни цивилизация, за развитието на технологиите, за овладяването на космоса и за вдъхновяването на цели поколения, са:

  • Първото кацане на Луната през 1969 г. Тогава Нийл Армстронг става първия землянин, стъпил на повърхността на друго небесно тяло. Крилатите му думи „Малка стъпка за човека, огромна крачка за човечеството“ и досега си остават едни от най-вдъхновяващите думи!
  • Мисиите Вояджър 1 и Вояджър 2 през  1977 г. – безпилотни апарати, изпратени извън границите на Слънчевата система, към дълбокия космос. Те летят и до ден днешен, носейки информация за нас, за научните ни постижени, за изкуството ни и дори наша родна песен, като послание към неизвестни засега наши звездни братя!
  • Множеството мисии до Марс, които ни дадоха възможност да научим невероятни неща за тази планета, която винаги дълбоко е вълнувала умовете и въображението ни. Последната голяма мисия – марсоходът Curiosity от 2012 г. и до сега продължава автономно да обикаля планетата, да взема проби от почвата, да изследва атмосферата и да ни дава нови и нови вълнуващи данни, които правят този свят все повече да напомня за нашата Земя.
  • Мисията Касини-Хюйгенс, в рамките на която за първи път успяхме да изучим Сатурн в непосредствена близост, а през 2004 г. спускаем апарат успешно се приземи на неговия спътник Титан и смаяни видяхме свят, в чиито наглед земен вид можеха да бъдат открити езера от метан!
  • Телескопът Хъбъл!!! Може би няма по-важен единичен научен инструмент в цялата човешка история! Започвал работа през 1993 г., той буквално се превърна в небесното око на цялото човечество и с негова помощ за първи път визуално можехме да се докоснем до спиращата дъха красота на космоса; да усетим почти плашещата безкрайност и да надникнем в нея; да видим безбройните звезди, галактики, някои от които почти от началото на времето и пространството…
  • Телескопът Кеплер, който за своите почти 10 години работа ни даде изумителен дар – знанието, че Вселената буквално ГЪМЖИ от извънслънчеви планети – планети, далеч извън пределите на родното ни Слънце – много от които с потенциал да бъдат подходящи за живот – минал, настоящ или бъдещ.

Списъкът може да продължи още и още, и още – приносът на NASA е огромен. Много от мисиите на агенцията са в сътрудничество с други агенции, организации и учени от цял свят, и като такива те са показател за успехите не само на една организация, а на човечеството като цяло.

По-долу можете да видите 60-те години успехи на NASA, събрани в 60-секунден видео клип. Насладете се!

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори