Първото въздушно летателно средство на друга планета, успешно бе положено на повърхността на Марс


Мини-хеликоптерът Ingenuity, който бе докаран на Марс от марсохода Perseverance, вече е положен на повърхността на Червената планета.

Следващите няколко дни машината ще се подготви за предстоящия първи полет, който по всяка вероятност ще се случи на 11-ти април.

Малката летателна машина, тежаща под 2 кг.,е голямо инженерно постижение. Това ще бъде първия опит въздушно летателно средство да полети на планета, различна от Земята. Което е, меко казано, нелесна задача в атмосфера, чиято плътност е една 1% от земната и при температури, които през нощта падат то -90° С.

Ако всичко мине по план, на Ingenuity му предстоят общо 5 полета. Той не носи специализирано научно оборудване – целта му е да покаже дали е възможно в бъдещи мисии подобни летателни апарати предварително да събират ценна информация за марсоходи или за екипи от хора.

Това, което мини-хеликоптерът има, е цветна камера. С нейна помощ, той ще има шанса да заснеме полетите си. Всъщност малката машина вече изпрати първата си снимка. Очаква се следващите снимки, направени от въздуха да бъдат с по-висока отчетливост.


Източник и снимки: NASA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори