Google Карти… за тялото!


При бурното развитие на науката и технологиите често е напълно непредвидим начина, по който могат да се преплетат постижения от наглед напълно различни области, за да се постигне напредък в съвсем неочаквана насока. Такъв е и случаят по-долу.

Австралийски учени създадоха метод за подробно изучаване на телата ни до ниво единична клетка.

Технологията, в първоначалния си вид, е създадена от германската компания  Цайс (Zeiss), с предназначение да се откриват дефекти в силициевите подложки, използвани за производство на чипове.

Иновацията се състои в използването на алгоритми на Google, подобни на тези, използвани в Google Карти. Благодарение на тях, чрез приспособената технология може да се извършва наблюдение на човешкото тяло, като се тръгне от общ план и се стигне до увеличение до ниво отделна клетка.

Технологията в момента се използва за изследване на остеопорозата и остеоартрита, а ръководител на проекта е Melissa Knothe Tate от Университета в Нов Южен Уелс.

Това е първото използване на технологията при хора и за целта Tate е изградила партньорство с клиниката в Кливланд, университетите Браун и Станфорд, както и компаниите Цайс и Google

Новата техника за наблюдение може да бъде от огромна помощ в борбата с тези заболявания на ставите.

Екип от британски и германски учени пък използват подобна технология, за да картографират невралните пътища и връзки в мозъка на мишки.

Източник: http://newsroom.unsw.edu.au/news/science-tech/%E2%80%98google-maps%E2%80%99-body-biomedical-revolution

Снимка: Grant Turner/Mediakoo

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори