ESA и CERN в опит за разгадаване мистериите на космоса


Всичко, което виждаме – от планетата Земя до най-отдалечените галактики, представлява само 5% от Вселената  – останалото се поделя между тъмната материя (21%) и тъмната енергия (74%).

Тъмната материя не може да бъде засечена с пряко наблюдение, защото нито излъчва, нито отразява достатъчно електромагнитни вълни, а състава ѝ е неизвестен. Тя се засича единствено по гравитационното си въздействие върху обикновената материя.

Тъмната енергия е дори още по-странна – тя е причината за нелинейното постоянно ускоряващо се разширение Вселената и естеството на природата ѝ също не е ясно.

Скоро обаче това може да се промени, със стартирането на различни научни проекти от страна на Европейската космическа агенция (ESA) и Европейската организация за ядрени изследвания (CERN).

ESA в момента строи нов космически телескоп, наречен Евклид, който ще може да наблюдава как гравитацията на тъмната материя въздейства върху галактиките и как тъмната енергия ускорява разширението на Вселената.

В същото време, тази година в CERN за първи път от създаването му, ще пуснат Големия ускорител на частици на пълна мощност.

Дори пускането му в ограничен режим преди 3 години доведе до откриването на неуловимата до този момент и предречена още преди половин век частица – Хигс бозон – благодарение на която частиците получават маса.

Всъщност никой не знае какви ще се резултатите на от работата на тези научни проекти, но едно е сигурно – те ще ни помогнат още малко по-добре да опознаем реалността, в която живеем.

Снимка: Wikipedia

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори