Eто как комарите усещат колко вкусна е кръвта ви


Изследователи откриха уникална група неврони, които позволяват на женските комари вкусят кръвта на хората и да реагират на нея.

Човешката кръв е сред любимите „ястия“ на женските комари. Понякога те смучат с такава охота, че разрушават капилярите в близост до ухапването. Досега учените не знаеха на какво се дължи тази охота за хранене с точно определен вид кръв. Но сега смятат, че имат своя отговор.

В оригиналното си изследване, публикувано в специализираното издание Neuron, учените съобщават че в хобота на женските комари са открили специална група неврони, които се задействат единствено когато в кръвта има специфично съдържание на глюкоза, сол, натриев бикарбонат и аденозин трифосфат.

В рамките на изследването учените са провели опити, при които на комарите е предлагана животинска кръв, както и различни разтвори, в които е имало една или друга от гореизброените съставки. Всеки път това е задействало определени неврони, но реакцията е била най-бурна при наличието и на четирите съставки, които са специфични за човешката кръв. Интересното е, че новооткритата група неврони се активира само когато са налични всички съставки и остава неактивна, когато дори една липсва. По-долу може да се наблюдава реакцията на невроните, когато дори и най-малко количество кръв е с правилния „вкус“:

Освен, че дава обяснение защо точно човешката кръв е такова неустоимо лакомство за комарите, откритието може да има чисто практическо приложение в медицината. Така например, в бъдеще биха могли да се създадат спринцовки, които могат да „усетят“ кръвта и дадат информация за състава ѝ още в момента на взаимодействие с нея.


Източник: Sensory Discrimination of Blood and Floral Nectar by Aedes aegypti Mosquitoes

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори