Curiosity с поредно неповторимо селфи от Марс!


Еднотонният, захранван с плутоний, изпаряващ камъни чрез лазерни изстрели и бродещ по повърхността на Марс робот, изпрати нова селфи снимка от далечното си местоположение!

curiosity_dunes.jpg.CROP.original-original

На снимката, която всъщност показва местоположението му отпреди няколко месеца, Curiosity е в самото начало на дюната, която текущо изучава.

За създаването на тази снимка са били необходими 57 отделни снимки, направени от камера, намираща се в края на роботизираната ръка на марсохода. Това е и причината тя да не се вижда на снимка – учените са подбрали само онези снимки, на които ръката не пречи на изгледа.

Използваната камера, носеща името MAHLI, е способна да прави разнообразни снимки  – от такива като горната, до снимки на отделни песъчинки по повърхността, като тази:

curiosity_dunes_sand.jpg.CROP.original-original

А тези дупки в пясъка? Те са остатъци от лазерните изстрели на Curiosuty. Попадайки в пясъкът, лазера го нагорещява до степен, при която той започва да свети, а част от него изпарява. Излъчената светлина се засича от инструмент на марсохода, който определя спектъра, а оттам  и химическия състав на материала.

Помислете за това – живеем в 21-ви век, имаме знанията и уменията да изпратим пратеници на свят, който и в най-близката си точка е на почти 55 милиона километра!

Източник и снимки: NASA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори