Curiosity потвърди наличието на метан на Марс


След повече от две земни години наблюдение, марсоходът Cuiosity категорично потвърди наличието, както и епизодично увеличение на концентрацията на метан в марсианската атмосфера.

Повече от десетилетие наличието и концентрацията на метан на Марс, са предмет на проучване и често – на научни спорове. През годините наличието му беше несигурно, тъй като различните методи за наблюдение даваха различни резултати, понякога противоречащи си. Новите данни от Curiosity обаче дават неопровержимо доказателство за съществуването му. Нещо повече, те показват, че в даден момент от марсианската история е имало пик на концентрацията на метан в атмосферата на Червената планета.

Причината за този пик може да бъде биологична – нещо, което ако бъде потвърдено, ще бъде едно от най-великите открития в човешката история. Разбира се, сред причините за увеличаване на тази концентрация, има и такива, които са небиологични – това ще бъде предмет на бъдещи проучвания.

За учените голям интерес представлява и изясняването на причините, довели до рязкото намаляване на метан, до съвременните му нива.

Началото на 21-ви век се оказва повече от вълнуващо!

Източник: http://phys.org/news/2015-02-curiosity-robot-methane-mars-atmosphere.html

Снимка: NASA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори