Curiosity откри любопитен метален метеорит на Марс


Марсоходът Curiosity, неуморно изучаващ Марс вече  повече от 4 години, направи поредното си откритие – остатъци от необичаен метален метеорит

1503ml0076250000603994e01_dxxx-700x432

Метеоритът открит само преди няколко дни, представлява неголям овален обект, съдържащ предимно никел и желязо. Благодарение на оборудването, Curiosity е бил в състояние не само да заснеме метеорита от много близо, но и да му направи химически анализ.

cr0_531099120prc_f0590000ccam05504l1-br2

Благодарение на това, учените знаят, че метеоритът има метален характер. Това само по себе си не е толкова необичайно – по повърхността на Червената планета са намирани и други метеорити. Но новооткритият има „по-разтопен“ вид. Също така, необичайните издължени кухини по повърхността му подсказват, че може би след падането си на повърхността, полуразтопения метеорит е продължил да губи материал.

Подобни находки са ценни, защото Марс е много по-близо до Астероидния пояс отколкото Земята. Това означава, че вероятността до повърхността на планетата да достигат парчета от Слънчевата система, е много по-голяма, от това те да достигнат до Земята. Трябва да се отчете и фактът, че марсианската атмосфера е с дебелина от едва 1% земната и в много по-малка степен ще влияе на метеоритите. Не на последно място – изключително сухият климат на Марс се оказва идеален за по-доброто запазване на подобни образци.

Пътят към овладяването на космоса преминава през изучаването и на наглед най-незначителните обекти, процеси и явления…


Източник: redplanet.asu.edu

Снимки: NASA/JPL-Caltech/LANL/ASU

© 2015 — 2024
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори