Нов инструмент ще търси признаци на живот на далечни планети


Европейската южна обсерватория (ESO) направи важна стъпка към революция в астрономическите изследвания, като подписа споразумение за проектиране и изграждане на ANDES — един от най-мощните спектрографи, създавани някога. Този инструмент ще бъде крайъгълен камък на Изключително големия телескоп (ELT) на ESO в чилийската пустиня Атакама.

ANDES ще бъде способен да анализира светлината в безпрецедентни детайли. Основната му мисия е да търси признаци на живот на извънслънчеви планети (екзопланети), като изследва атмосферите им за биомаркери, които биха могли да показват наличието на живот. Това значително ще разшири разбирането ни за потенциала за живот извън Слънчевата система.

Новият инструмент ще играе ключова роля и в изучаването на ранната вселена. Той ще анализира химичните елементи в далечни небесни обекти и може би ще бъде първият инструмент, способен да открие признаци на първите звезди, формирали се след Големия взрив

ANDES също така ще помогне на астрономите да проверят фундаментални физични константи, като скоростта на светлината и гравитационната константа, за да видят дали те се променят във времето и пространството.

Друго вълнуващо приложение на ANDES ще бъде прякото измерване на ускорението на разширяването на Вселената. Това явление, една от най-загадъчните мистерии в космологията, може да хвърли светлина върху природата на тъмната енергия — силата, за която се смята, че задвижва това ускорение.

Изключително големият телескоп (ELT), чието откриване е насрочено за края на това десетилетие, ще бъде най-големият и най-усъвършенстван наземен оптичен телескоп в света, ще осигури неповторими гледки към космоса и ще позволи открития, които могат да променят разбирането ни за Вселената.


Източник и снимка: ESO

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори