Първи кадри на бурната повърхност на звезда, различна от Слънцето


Учени за първи път успяха да заснемат подробни изображения на турбулентната повърхност на звезда, различна от нашето Слънце. На 11 септември бяха публикувани забележителни изображения на R Doradus — червена звезда гигант, разположена на приблизително 180 светлинни години в южното съзвездие Златна рибка.

Видеоклип, съставен от тези снимки, показва огромни газови мехури, които се движат по повърхността на R Doradus. Гигантските мехури достигат до 75 пъти диаметъра на нашето Слънце.

R Doradus има диаметър от около 300 пъти по-голям от този на Слънцето, но масата ѝ е приблизително подобна.

Изображенията са заснети с помощта на Големия милиметров/субмилиметров масив на Атакама (ALMA) мрежа от радиотелескопи, разположени в Чили. Усъвършенстваните възможности на ALMA разкриват плазмени мехури, задвижвани от топлина, издигаща се от ядрото на звездата, които се сблъскват със повърхността ѝ с такава сила, че причиняват леки деформации във формата ѝ.

R Doradus представлява потенциален предшественик на съдбата на нашето слънце след около пет милиарда години, когато то ще навлезе във фазата на червен гигант, ще се разшири значително и вероятно ще погълне вътрешните планети от нашата слънчева система.


Източник: ESO

© 2015 — 2024
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори