Това е динозавъра с най-дълга шия


Наскоро публикуван анализ на фосил на динозавър на възраст около 162 милиона години разкрива, че гиганта, наречен Mamenchisaurus sinocanadorum, е имал шия с дължина от 15,1 метра. Това го прави динозавъра с най-дълга шия измежду всички известни досега.

Фосилът е открит през 1987 г. в северозападния китайски регион Синдзян и е наречен на името на съвместния китайско-канадски екип, който го е открил. Палеонтолозите са успели да определят дължината на шията, като са изследвали трите запазени прешлена на екземпляра и са ги сравнили с шийните кости на близкородствени динозаври.

Проучването показва, че костите на животното са били кухи, подобни на тези на съвременните птици. Това вероятно е било важен механизъм за изграждането на толкова дълъг врат.

Родът, към който спада M. sinocanadorum е бил сред успешните в еволюционно отношение и е просъществувал от самото начало Мезозойската ера, до нейния край. Изследването заключава, че тези динозаври са били с оптимална конструкция, спрямо местообитанията си, а дългия им врат е позволявал да стоят на едно място и да консумират околната растителност, увеличавайки максимално количеството консумирана храна, като същевременно са пестели енергия, тъй като се движели само при необходимост.


Източник: Andrew J. Moore, Paul M. Barrett, Paul Upchurch, Chun-Chi Liao, Yong Ye, Baoqiao Hao & Xing Xu (2023) Re-assessment of the Late Jurassic eusauropod Mamenchisaurus sinocanadorum Russell and Zheng, 1993, and the evolution of exceptionally long necks in mamenchisaurids, Journal of Systematic Palaeontology, 21:1, DOI: 10.1080/14772019.2023.2171818

Снимки: Andrew Moore; Art&Evolution Studio

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори