Роботизирана ръкавица прави възможно да докосвате виртуалният свят


През 2016 г. виртуалната реалност най-сетне пое по пътя към масовия потребител- появиха се няколко шлема за виртуална реалност за компютри и конзоли; десетки ако не и стотици очила за виртуална реалност могат да ви дадат досег до нея, като поставите в тях мобилния си телефон; приложенията, игрите и дори филмите, възползващи се от виртуалната реалност нарастват с бързи темпове. Всичко това е чудесно. Но докато очите ни могат да бъдат излъгани от невероятните светове, които се чувстват едва ли не живи, едно сензорно възприятие остава малко или повече осакатено – чувството за допир.

Макар на пазарът да има различни джойстици и други контролери, които позволяват да взаимодействаме с различни виртуални обекти, те са далеч от идеални. Все пак, натискането на бутони не е същото като да усетим нещо в ръцете си. Но сега една компания счита, че е готова да реши този проблем!

Компанията Dexta Robotics представи роботизираната ръкавица Dexmo.

Ръкавицата следи движенията на ръката, а във всеки неин пръст има вграден мотор. И когато „докоснете“ обект във виртуалният свят, ръкавицата изчислява как виртуалната ви ръка взаимодейства с него и предава това на моторите в отделните пръсти. Те от своя страна противодействат на движението на истинската ръка по начин, които съответства на виртуалния обект.

Макар виртуалните забавления да са естествено приложение за иновативната робо-ръкавица, приложението ѝ не е ограничено само до тях. Така например, тя би могла да се използва за да се обучават хирурзи в извършването на сложни операции.

Ръкавицата все още е в процес на усъвършенстване и от компанията не посочват очаквана дата за пускането ѝ на пазара.


Източник: www.dextarobotics.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори