90% от трапезната сол по света е замърсена с пластмасови частици


Изследване, водено от учени от Южна Корея, даде плашещи резултати – в 90% от широкоразпространените марки трапезна сол се съдържат микроскопични пластмасови частици!

Според получените данни един средностатистически възрастен човек за година поглъща около 2 000 микроскопични пластмасови частици, идващи от океаните, моретата и езерата по света.

В рамките на изследването са подложени на анализ 39 различни марки трапезна сол, продаващи се в 21 страни по света. В 36 от тях са открити микрочастици пластмаса. Пробите, в които не са открити, са били от Франция, Китай и Тайван.

Причината за подобна ситуация са ясни – замърсяването, което хората причиняват на Световния океан. Онова, което не е ясно, е какви точно са здравните последици от това в организма ни да има отпадъчни пластмаси. Но надали са добри. Можем само да се надяваме, че през идните години ще се затегнат мерките около по-строгата регулация на използването на пластмаси, особено по отношение на еднократни продукти, като сламки, чаши, прибори и други, които често се оказват сред най-големите замърсители на световните води.


Източник: World Economic Forum

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори