Откриха 70 свободно скитащи планети в Млечния път


През последните няколко години броят на известните извънслънчеви планети нарасна от едва няколко десетки, до почти 5 000, като още над 8 000 очакват окончателно потвърждение. Този брой със сигурност ще расте с бързи темпове през идните години, с пускането на нови и все по-мощни телескопи, изследващи космоса.

В рамките на досега известните планети има наистина разнообразни светове, кръжащи около не по-малко интересни звезди. Но астрономите направиха и едно изненадващо откритие – в галактиката ни има планети, които нямат родителски звезди и се носят свободно из космическото пространство.

Използвайки данните от телескопи от цял свят, учените откриха наведнъж 70 свободно носещи се планети! Това е най-големия брой, откривани наведнъж подобни планети и почти удвоява досега известните такива.

Теоретичното съществуване на тези космически скиталци е описвано от десетилетия, а различни симулации показват, че по всяка вероятност те са напълно обичайно явление – някои изследвания загатват, че всъщност може да има милиарди светове!

Засега точните причини за появата на такива скитащи планети не са напълно разбрани, но има различни валидни предположения, сред които, че са изтласкани от гравитационни взаимодействия с преминаващи звезди; че свръхнови ги изхвърлят; че тяхното слънце е умряло и останали без гравитационното му притегляне, те започват да се носят свободно.


Източник и снимки: ЕSO

© 2015 — 2024
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори