3D печат и биомастила правят възможно създаването на изкуствени кръвоносни съдове


Учени използваха техники за 3D печат, за да създадат изкуствени кръвоносни съдове, които могат да бъдат имплантирани в жив организъм.

За създаването на кръвоносните съдове са използвани биомастила, получени от клетки от гладка мускулна тъкън, взета от човешка аорта и от ендотелни клетки. Така са получени съдове с двуслойна структура, които са много по-гъвкави и устойчиви от всички предишни опити в тази област. Те са били имплантирани в 6 лабораторни плъха, които в продължение на няколко седмици са наблюдавани отблизо,  за да се видят резултатите от иновативната интервенция.

След създаването си, съдовете известно време са отглеждани в лабораторни условия, за да им бъдат придадени допълнителни характеристики – дебелина на клетъчната стена, якост на опън, способност за свиване/отпускане и др. -, благодарение на които те се доближават в максимална степен до естествените кръвоносни съдове.

Учените планират да продължат да усъвършенстват производствения процес и наблюдението, като крайната им цел е получаването на кръвоносни съдове, които могат да бъдат имплантирани в човешки организъм.


Източник: Applied Physics Reviews

Снимка: Gao et al.

© 2015 — 2024
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори