Проект Репликатор — първи опит за 3D печат в открития космос


В рамките на новаторски проект, който би могъл да положи началото на бъдещото космическото строителство, Orbital Matter, стартъп от Полша и Германия, е готов да изстреля своя  проект „Репликатор“ — технология за 3D печат, предназначена да функционира в суровата среда на космическото пространство.

Целта на мисията „Репликатор“ е да демонстрира нов метод за 3D печат директно в открития космос и в условията на микрогравитация, без нужда от загряване и последващо охлаждане.

Амбициите на Orbital Matter се простират далеч отвъд тази първоначална демонстрация. Те се виждат като първата строителна компания в космоса, с амбиции да произвеждат мащабни инфраструктурни елементи директно в орбита, а в крайна сметка и на небесни тела, като Луната и Марс. Като премахват необходимостта от топлина в процеса на 3D печат, те се стремят да намалят разходите и да разширят достъпа до космоса, като потенциално променят начина, по който подхождаме към изследването и обитаването му.

Компанията вече успешно е тествала технологията в условията на земен вакуум в лабораторни условия. А сега прави голяма крачка, осигурявайки си място на борда на първия полет на най-новата ракета на Европейската космическа агенция — Ариана 6.

По време на мисията, изведения в орбита спътник на Orbital Matter, ще направи опит за отпечатване на детайл с дължина 50 cm, на височина от 580  km над земната повърхност. За печат ще се използва специално разработен полимерен материал. Тази демонстрация в космоса може да бъде доказателство за концепцията, необходимо за утвърждаване на тяхната технология като жизнеспособно решение за изграждане на следващото поколение космически структури.


Източник и снимки: ESA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори