2015 бе страхотна година за човечеството! Ето 5 от причините за това.


Някак обичайно е в наши дни е да се обръща внимание и да се помнят по-дълго не добрите, а лошите събития. Често именно те пълнят новините, а това понякога може да ни накара да пропуснем да видим и хубавото, което се случва в бързоразвиващия се свят, в който живеем. Ето някои от причините, заради които 2015 може да се нарече една не само успешна, но и страхотна година за човечеството!

1. Човечеството осъзна въздействието си върху планетарните климатични условия

През 2015 надали остана сериозен учен, който да оспорва, че човешката дейност е главната причина за глобалното затопляне. Почти в краят на годината лидерите на около 200 страни се събраха на обща среща и бяха взети смели и амбициозни решения за чувствително ограничаване на вредните емисии в атмосферата през следващото десетилетие и ограничаване повишаването на средната глобална температура в рамките на 1.5°C.

2. Все повече намаляват смъртните случаи от болести, считани за истински бич само до преди десетилетие или дори няколко години

Според данни на  Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) през 2015  41% от ХИВ позитивните се лекуват – почти двойно спрямо 23% през 2010. Също така смъртните случаи от малария са на най-ниското си документирано равнище, според данни от Световната здравна организация (СЗО). В 57 от 106-те страни, в които има малария, случаите на новозаболели са намалели с най-малко от 75% през 2015. Само в рамките на същата година 18 страни са намалили случаите на нови заразявания с малария с между 50-75%. Още по-впечатляващ е успехът при борбата с детския паралич, където благодарение на ваксините, в световен мащаб случаите на болестта са намалели с 99% за последните около 25 години. Последните 2 страни, в които болестта все още взема своя дан, са Пакистан и Афганистан. Но дори там, очакванията са, че в идните няколко години новите случаи на болестта ще бъдат спрени веднъж завинаги.

3. Живеем във все по-образован свят

Според доклад на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), за последните 15 години броят на децата, нямащи достъп до образование, е намалял почти наполовина от около 100 до 57 милиона. В световен мащаб 9 от 10 деца имат достъп до образование и може би ни дели само 1 поколение от свят, в които няма неграмотни хора.

4. Все по-малко хора живеят в нищета

Данни на Световната банка сочат, че през 2015 под 10% от населението на Земята живее в крайна нищета (с под $1.9 на ден). Това означава, че все още около 702 милиона души по света живеят под прага на крайната бедност… но също така означава и че това е най-ниското ниво за последните 200 години!

5. Милиони детски животи са спасени

За 43-та поредна години детската смъртност трайно намалява в световен мащаб. Доклад на Детският фонд на обединените нации (УНИЦЕФ) сочи, че само от 2000 г. насам са спасени над 48 МИЛИОНА детски живота! Това е повече отколкото комбинираната стойност на смъртните случаи от всички войни и случаи на насилие в световен мащаб за същия период. Спрямо стойностите за 1990 г., през 2015 на ден са умирали 19 000 деца ПО-МАЛКО!

Дали може животът да се подобри още повече? Несъмнено! Дали ни предстоят още години на трудна борба със световните проблеми? Можем да се обзаложим, че е така! Но научно-техническият прогрес, в комбинация с рационалното мислене и комбинираните усилия на обществата по света, могат да продължат да ни тласкат напред, към един по-добър и светъл свят. Свят, постижим, въпреки световните проблеми!

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори