За първи път от 70 години насам създадоха достатъчно голямо количество Айнщайний


За първи път от 70 години насам химици успяха по-подробно да изучат елемента Айнщайний, пословично труден за получаване в достатъчно големи количества за задълбочено изследване.

Айнщайният (Es) е тежък елемент, съдържащ 99 протона и е от групата на актинидите. Той е открит за първи път през 50-те години, след първия опит с термоядрено устройство. Тогава самолети откриват слаби следи от непознат радиоактивен елемент във въздушните маси над о-в Елугалъб, на който е проведен опита.

За създаването на ES са необходими големи количества енергия, а изотопите му — на брой — са нестабилни и имат много кратък период на полуразпад.

Сега учените за първи път успяват да създадат около 200 нанограма от елемента — количество, което с пъти надвишава полученото досега.

Постижението е важно, защото този елемент е на границата на познатата ни химия и неговото изучаване може не само да разкрие непознати свойства и химически реакции, но и да подскаже начини за създаване на нови типове материали, както и за синтезирането на елементи, които са дори по-тежки от известните досега.


Източник: Carter, K.P., Shield, K.M., Smith, K.F. et al. Structural and spectroscopic characterization of an einsteinium complex. Nature 590, 85–88 (2021). https://doi.org/10.1038/s41586-020-03179-3

Изображение: Haire, R. G., US Department of Energy.

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори