11 европейски страни с план да направят обществената наука достъпна за всички


Австрия, Франция, Италия, Холандия, Швеция и още 6 страни-членки на ЕС обявиха амбициозен план да направят обществената наука свободна за всички нас.

Единайсетте европейски страни участват в т. нар. Коалиция С (cOAlition S), съгласно която от 1 януари 2020 г. всички обществено финансирани научни изследвания  трябва да бъдат публикувани в свободни формати и до тях да има незабавен и напълно свободен достъп.

Главната цел на това начинание е да се премахне сегашното статукво, при което достъпа до огромна част от научните знания, публикувани в различни специализирани журнали и платформи, е платен, а абонаментните такси за това понякога са непосилно високи дори за богати университети, да не говорим за отделни учени или широката общественост. Освен това подобен достъп ще бъде и един видим начин да се покаже за какво отиват част от парите на данъкоплатците, заделяни за наука.

Сега съществуващия модел на публикуване на научни трудове възниква на по-ранен етап от историята на науката, когато публикациите се нуждаят сериозно оформление, дизайн, отпечатване и разпространение на хартиени копия по цял свят. Но в съвременните условия на цифровизация подобен модел вече е спънка за свободното развитие на науката и споделянето на научните познания.


Източник и снимка: scienceeurope.org

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори