10-те технологични пробива, които ще променят света, според MIT


Масачузетският технологичен институт публикува годишния си списък с 10 научни пробива, които имат потенциал да променят света. Нека ги видим!

1. Magic Leap – Обвит в мистерия бъдещ продукт, в който Гугъл и други компании вече инвестираха над 500 милиона долара! Целта му – да осигури показването на виртуални обекти директно в реалния свят, без нуждата от специални очила. Истинска магия:

Наличност – 1-3 години.

2. Нано-архитектура – Създадените от Julia Greer нано-решетки, позволяват появата на материали, имащи твърдостта на керамика, якостта на метал и гъвкавостта на гума.

Наличност – 3-5 години.

3. Комуникация между отделните превозни средства – Набор от технологии, позволяващи на превозните средства да излъчват своето местоположение, скорост, предавка, състояние на спирачките  и други данни на останалите превозни средства в радиус от няколкостотин метра. Така всяко превозно средство ще разполага детайлна картина на това, което се случва около него и активно ще използва тази информация, за да направи пътуването по-безопасно.

Наличност – 1-2 години.

4. Проект Loon – Амбициозен проект на Гугъл, представляващ изграждането на мрежа от балони в стратосферата, чрез които хората в отдалечени и/или бедстващи райони да получат достъп до Интернет.

https://www.youtube.com/watch?v=m96tYpEk1Ao

Наличност – 1-2 години.

5. Течна биопсия – Нови машини, способни да правят бързо ДНК декодиране, правят възможно изготвянето на биопсия само от една капка кръв.

Наличност – в момента.

6. Обезсоляване на водата в големи мащаби – Първата централа за обезсоляване на водата вече е факт. Тя е построена в Израел, струва 500 милиона долара и е в състояние да осигури 10% нуждите от питейна вода на страната. Използваща принцип на обезсоляване, известен като обратна осмоза, тя освен, че е най-голямата е и най-евтината инсталация от подобен тип. С растящата нужда от питейна вода в световен мащаб, очакванията са, че и други подобни проекти ще бъдат осъществени.

Наличност – в момента.

7. Система за електронни плащания Apple Pay – система за електронни разплащания, чрез използване на умни телефони, таблети и други съвместими устройства. Подобна услуга от няколко години предлага и Гугъл и е известна като Google Wallet.

https://www.youtube.com/watch?v=hLbmy4XQsMo

Наличност – в момента

8. Мозъчни органоиди – Нов метод за отглеждане на мозъчни клетки в лабораторни условия, позволява по-доброто разбиране и борба с болестта на Алцхаймер, различни други умствени и неврологични заболявани.

Наличност – в момента.

9. Растения с подобрени възможности за фотосинтеза – В края на 2014 бе създаден сорт ориз, който има извършва по-ефективен процес на фотонсинтеза, наподобяващ този при царевицата и други бързорастящи растения. Учените считат, че ще могат да създадат и подобрен сорт пшеница. Напредъкът в тази област може да доведе до драстично увеличение добива на двете култури, които в момента изхранват около 40% от населението на Земята.

Наличност – 10-15 години.

10. Глобална геномна мрежа – различи проекти се стремят към изграждане на единна световна база данни, съдържаща геномите на всички хора, преминали през декодиране на ДНК-то си. Функциониране на подобна мрежа, ще позволи на лекарите и специалистите от цял свят да изучат и разберат много по-добре симптомите, проявлението и евентуалното лечение на огромен брой заболявания. Има поне три големи проекта в областта – Google Genomic Project, Global Alliance for Genomics and Health и Personal Genome Project.

Наличност – 1-2 години.

Източник: http://www.technologyreview.com/lists/technologies/2015/

 

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори