0% от младежите до 25 години в Исландия вярват в божественото сътворение на света


Ново национално изследване, проведено от Исландската хуманистична и етична асоциация, сочи че страната уверено върви по пътя на секуларизма. Данните от от него показват, че по-малко от половината от населението се самоопределя като вярващо, а почти половината младежи се самоопределят като атеисти. Но най-интересни са данните при най-младите.

При провеждането на социологическото изследване, са извършени допитвания и до младежите до 25-годишна възраст. 93.9% от тях приемат, че Вселената е започнала съществуването си чрез Големия взрив, а 6.1% нямат мнение или приемат, събитието може да е било различно. Но това, което липсва сред тях, са такива, вярващи, че околния свят е дело Бог.

Религиозната част от населението е разпределена предимно в по-горната възрастова граница, където близо 81% от хората над 55 години се самоопределят като християни и само малко под 12% – като атеисти.

По отношение причините за възникването на света, разликите между най-младото и най-старото поколение, са най-големи. Сред хората над 55 години едва 46.1% приемат Големия взрив като причина за възникването на Вселената и почти 17% не знаят или нямат мнение по въпроса.

Горните данни само потвърждават тенденциите за отделяне на ролята на църквата от държавата, които се засилват през последните години в скандинавската държава. От тези, дали мнението си по този въпрос, 72% са заявили, че подкрепят пълно отделяне на цъкрвата от държавното управление.

Източник: http://icelandmag.visir.is/article/00-icelanders-25-years-or-younger-believe-god-created-world-new-poll-reveals

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори