Първата метална част, 3D отпечатана в космоса


Европейската космическа агенция (ESA) постигна важен крайъгълен камък в авангардните космически технологии. Нейният 3D принтер за печат на метални части, разработен съвместно с Airbus и други партньори, успешно създаде първия метален компонент някога направен извън нашата атмосфера, в условията на микрогравитация.

Принтерът беше изстрелян към Международната космическа станция (ISS) в началото на годината и инсталиран в модула Columbus на ESA от астронавта Andreas Mogensen. Историческото първо отпечатване се състоя през август, отбелязвайки значителен скок напред в производствения капацитет в космоса.

Този успех е част от по-широк експеримент, който има за цел да произведе общо четири образеца. Когато бъдат върнати на Земята, те ще бъдат подложени на щателна проверка на качеството в различни съоръжения на ESA и Техническия университет на Дания.

Капацитетът за 3D печат на метални части в космоса може потенциално да революционизира бъдещите дълги мисии до Луната и Марс. Той предоставя решение за производство на инструменти и резервни части при поискване, намалявайки зависимостта от земни доставки. Този напредък обещава да подобри автономността и самодостатъчността на бъдещите космически мисии.


Източник и снимка: ESA

© 2015 — 2024
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори