Новооткрит вирус в Китай, пренасян от кърлежи, е потенциално опасен за мозъка


Учени са идентифицирали нов вирус, пренасян от кърлежи, в Китай, който потенциално може да засегне човешкия мозък. Вирусът, наречен Wetland virus (WELV), е открит за първи път при пациент в град Дзинджоу през 2019 г.

Откритието е направено, след като 61-годишен пациент развива треска, главоболие и повръщане след ухапване от кърлеж в парк с влажни зони. Последвалите изследвания са разкрили, че WELV е ортонаировирус — група вируси, пренасяни от кърлежи, към която спада и този, причиняващ Кримска-Конго хеморагична треска.

При проучване на стотици пациенти с треска, ухапани от кърлежи, 20 от тях са били положителни за WELV. Симптомите обикновено са включвали треска, замайване, главоболие и стомашно-чревни проблеми. Един пациент е изпаднал за кратко в кома, което показва потенциални тежки неврологични последици. Всички пациенти обаче са се възстановили след лечение.

Вирусът е открит в около 2 % от тестваните партиди кърлежи. Открит е и при овце, коне, свине и гризачи. Антитела са открити при 12 от общо 640 изследвани здрави горски служители.

Лабораторните изследвания при мишки са показали, че WELV може да причини фатални инфекции, засягащи множество органи, включително мозъка. Това откритие подчертава необходимостта от постоянно наблюдение на новопоявяващи се патогени.

Въпреки че пълното въздействие на WELV върху човешкото здраве все още се проучва, изследователите подчертават значението на превенцията на ухапвания от кърлежи в засегнатите райони и на незабавната медицинска помощ при всякакви симптоми след потенциално излагане.


Източник: Zhang X-A, Ma Y-D, Zhang Y-F, et al. A New Orthonairovirus Associated with Human Febrile Illness. N Engl J Med. 2024;391(9):821-831. DOI: 10.1056/NEJMoa2313722

© 2015 — 2024
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори