Изявление на Европейското кардиологично дружество за клиничен консенсус относно затлъстяването и сърдечносъдовите заболявания


От Европейското кардиологично дружество (ЕКД) публикуваха становище за клиничен консенсус относно затлъстяването и сърдечносъдовите заболявания, в което са обобщени най-новите данни за сложната връзка между затлъстяването и сърдечносъдовото здраве.

През последните 40 години затлъстяването в световен мащаб се е увеличило повече от два пъти, като е засегнало повече от един милиард души. Затлъстяването се счита за състояние на висок риск, свързано с хронични заболявания и намалена продължителност на живота.

Затлъстяването е значителен рисков фактор за различни хронични заболявания и има пряко неблагоприятно въздействие върху структурата и функцията на сърцето. То допринася за появата на сърдечносъдови рискови фактори като диабет тип 2, дислипидемия, повишено кръвно налягане и артериална хипертония. Затлъстяването може да доведе до сърдечносъдово заболяване независимо от други рискови фактори.

Затлъстяването и диабетът тип 2 са тясно свързани. 80-85% от хората с това заболяване са с наднормено тегло или затлъстяване. Интервенциите за намаляване на телесното тегло при пациенти с диабет тип 2 имат благоприятен ефект върху гликемичния контрол, включително ремисия до недиабетно състояние.

Затлъстяването може да бъде предотвратено и лекувано чрез различни подходи, включително поведенчески, диетични, физическа активност, фармакологични и дори хирургични интервенции. Диетичните интервенции обикновено са насочени към енергиен дефицит от 500-750 ккал/ден, като се коригират в зависимост от индивидуалното телесно тегло и нивото на активност. Физическата активност е важна за поддържане на теглото и за намаляване на общия сърдечносъдов риск. Препоръчва се повишено внимание при употребата на медикаменти.

Становището на ЕКД предоставя ценни сведения и насоки за здравните специалисти, които работят с пациенти със затлъстяване и сърдечносъдови заболявания. В него се подчертава значението на многостранния подход към лечението и профилактиката.


Източник: Konstantinos C Koskinas, Emeline M Van Craenenbroeck, Charalambos Antoniades, Matthias Blüher, Thomas M Gorter, Henner Hanssen, Nikolaus Marx, Theresa A McDonagh, Geltrude Mingrone, Annika Rosengren, Eva B Prescott, the ESC Scientific Document Group, Obesity and cardiovascular disease: an ESC clinical consensus statement, European Heart Journal, 2024;, ehae508, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehae508

© 2015 — 2024
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори