Японски космически кораб ще направи втори опит да влезе в орбита около Венера


Японският космически кораб Akatsuki  през декември ще направи втори опит да влезе в орбита около Венера. Той трябваше да стори това още през 2010. При тогавашният опит обаче, проблем в главния двигател му попречи да влезе в орбита в точния момент. Сега Akatsuki ще има втори шанс.

От 2010 корабът обикаля около Слънцето, изчаквайки удобен момент за повторен опит. От Японската космическа агенция обявиха, че 7 декември 2015 е датата, на този втори опит.

Тъй като основният двигател на Akatsuki  не работи, ще бъдат използвани спомагателни двигатели. Ако маневрата сработи, корабът ще навлезе в орбита около Венера и на всеки 8-9 дни ще завършва една пълна обиколка около нея.

Космическият кораб разполага с разнообразни инструменти, с помощта на които ще изучи облачната покривка, въздушните течения и други характеристики за този истински адски свят.

Ако мисията е успешна, данните от нея ще бъдат безценни за науката, защото чрез изучаването на екстремния парников ефект на Венера, ще можем да разберем по-добре процесите тук на Земята. А във векът, в който предизвиканото от човешката цивилизация глобално затопляне, е факт, подобни знания може да са от критична важност.

Източник: http://global.jaxa.jp/press/2015/02/20150206_akatsuki.html

Снимка: JAXA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори