Японски банкери се оборудват… с екзоскелети?!


Екзоскелет – дума, при чието споменаване човек може да получи асоциация за Железния човек и за… банкови служители?!? Не, обикновено последното не е сред асоциациите, но в Япония Sumitomo Mitsui Banking Corporation обяви, че ще въведе един от първите достъпни на пазара екзоскелети – Hybrid Assistive Limb (HAL).

HAL се произвежда от компанията Cyberdyne. Предназначението му е да подобрява моторно-двигателните възможности на хора, които са с ограничени такива. Също така екзоскелетът може да използва и от напълно здрави хора, с цел увеличаване на физическата им сила.

Mitsui Banking Corporation въвежда използването на HAL поради факта, че около 16% от служителите ѝ са хора на възраст над 65 години. Япония е една от страните с най-прогресивно увеличаващ се дял на възрастните хора. Новите екзоскелети ще помагат на възрастните служители по-лесно да преместват големите пакети с банкноти и монети. С помощта на HAL един пакет, тежащ около 5.5 кг., ще се усеща тежък наполовина.

Пилотното използване на HAL в банковата сфера нагледно показва, че плодовете на научно-техническия прогрес може да намерят приложение в най-неочаквани сфери…

Източник: http://www.engadget.com/2015/05/08/japanese-bankers-get-exosuits-to-help-move-stacks-of-cash

Снимка: Sumitomo Mitsui Banking Corp.

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори