Япония се готви за революция в роботиката


Япония е страна, която традиционно се свързва с високите технологии, в това число и роботиката. Но изглежда въпреки този си статут, това не е достатъчно. Поне с такова впечатление остава човек след думите на Shinzo Abe, Министър-председател на Япония, призоваващ за „революция в роботиката“.

Думите му са част от речта му по време на провеждане на Съвета на Инициативата за революция в роботиката в Япония, провела се преди дни.

Зад 5-годишната инициатива стоят над 200 компании и университети, както и стабилната подкрепа на правителството.

Сред най-непосредствените цели на инициативата, е продажбите на роботи да се увеличат от сегашните около $5 милиарда, до $19 милиарда. И това до 2020!

Понастоящем Япония е сред лидерите в роботиката. Страната държи около 50% от световния пазар, а за някои от специализираните части за роботите, този дял достига до 90%.

Въпреки това, страната се чувства застрашена от ускоряващите се темпове на развитие на роботиката в страни като Китай и Южна Корея. През последните години в тези страни се случват големи иновации в областта. Не на последно място, мегакомпании като Google през последните 2-3 години придобиха не една и две компании, занимаващи се с роботика и изкуствен интелект.

Ускореното развитие на роботиката е и уникален начин за Япония да се справи с увеличаващия се дял на застаряващо население – един от най-високите в света.

Източник: http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-05-28/japan-unleashes-a-robot-revolution

Снимка: Akio Kon/Bloomberg

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори