Ще се завърне ли птицата додо на остров Мавриций?


Птицата додо (наричана понякога и дронт) е сред най-ярките примери за това как човешката намеса може да доведе до изчезването на даден биологичен вид. Достигаща до 1 метър височина и с тегло от почти 20 кг., голямата нелетяща птица е процъфтявала на остров Мавриций до 17 в. Но по-малко от 200 години след откриването и използването на острова от хората, птицата напълно изчезва от лицето на Земята. Сега обаче може би има шанс това да бъде поправено…

Базираната в Далас биотехнологична компания Colossal Biosciences е направила важна стъпка към целта си да възроди додото. Компанията успешно е декодирала целия геном на птицата – пробив, който прави амбициозния план възможен.

Учените считат, че от сега съществуващите птици най-близка генетична връзка с изчезналото додо има никобарския гълъб. Затова те планират следваща стъпка от плана за възстановяване на додото да е вмъкването на специфичните гени на птицата в ембрион на гълъба и засилване на онези генетични характеристики, които са уникални за изчезналата птица.

Крайната цел е птиците да бъдат повторно заселени на Мавриций.

На компанията ѝ предстои нелека задача, но с необходимите знания и финансиране (до момента са подсигурени 225 млн. долара за проекта) може би един ден в недалечното бъдеще додото отново ще стане част от живата природа на Мавриций.


Източник: Colossal

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори