Широко използваният в бита триклозан води до появата на бактерии, устойчиви към антибиотици


Учени от Бирнингамският университет публикуваха резултатите от изследване, сочещо че има връзка между употребата на триклозан и появата на бактерии, устойчиви към повечето видове антибиотици.

Триклозанът е бактерицидно и фунгицидно вещество, което се намира широко приложение при производството на козметика,  кухненски прибори, пластмаси и др.

В рамките на проведеното изследване учените са установили, че щамове E. coli, които развиват устойчивост към триклозан, стават устойчиви и към повечето видове антибиотици, включително към хинолоните – група високоефикасни съвременни антибиотици, чиято роля се засилва през последните години.

Оказва се, че за да се борят с действието на триклозана, някои от бактериите развиват мутация, заради която променят начина, по който съхраняват своето ДНК в клетката. Тази нова линия на защита обаче е толкова успешна, че ги пази и от действието на антибиотиците. Предстои да бъдат направени още и по-задълбочени изследвания, за да бъдат проверени и потвърдени тези иначе тревожни резултати.


Източник: academic.oup.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори