Широкоразпространено лекарство може да върне движенията на горните крайници след сериозна травма на гръбначния стълб


Гaбaпeнтин e пpoтивoeпилeптичнo лeĸapcтвo (aнтиĸoнвyлcaнт), използващо се за лечение на невропатична болка, гърчове, както и за синдрома на неспокойните крака. Но едно ново изследване изненадващо установи, че това лекарство дава многообещаващи резултати при лечение на тежки травми на гръбначния стълб, като може да възстанови движението на горните крайници.

Изследванията са проведени върху лабораторни мишки с увреден гръбначен стълб и изгубена подвижност на крайниците. Една част  от тях са били дългосрочно третирани с габапентин, а на друга не е давано нищо. С течение на времето мишките, лекувани с лекарството, са възстановили около 60% от подвижността на предните си крайници. Тези, които са били оставени без лечение, са възстановили до 30%.

Учените са установили, че лекарството блокира специфичен протеин, играещ ключова роля при растежа на аксоните – дългите окончания на нервните клетки, служещи за предаване на информация. Блокирането на протеина пречи да се ограничи растежа им, което ефективно води до появата на по-дълги аксони, което пък от своя страна увеличава шансовете да се изградят нови връзки между клетките, когато същите са били прекъснати от различни по-сериозни травми.

Изследването е в унисон с друго подобно от 2017 г., проведено въхру ограничен брой хора, в което също е установено, че ранния прием на антиконвулсанти след травма на гръбначния стълб води до връщане на двигателните функции.

Резултатите и по-нататъшната работа по тези изследвания са важни, защото се базират на използването на лекарство, което вече е в употреба и е достъпно. Сега учените ще трябва да установят кога и какви количества габапентин или други подобни aнтиĸoнвyлcaнти трябва да бъдат предписвани, както и дали това лечение може да се комбинира с други, вече съществуващи такива.


Източник: Journal of Clinical Investigation

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори