Швеция е на път да се превърне в безкасова държава


Швеция е първата европейска страна, въвела хартиените пари. А сега е на път да се окаже в ролята на първата в света, отказала се напълно от тях!

Швеция уверено върви по пътя да се превърне в първото безкасово общество в света, като премине изцяло към електронни разплащания. Тенденцията е налице от години. Ако преди 6 години в страната е имало около 106 милиарда шведски крони в обръщение, то сега размерът им вече е спаднал до 80 милиарда и продължава да спада.

Главен виновник за тази тенденция е приложение за разплащания за мобилни устройства, наречено Swish. То е дело на сътрудничеството между няколко големи шведски и датски банки.

Приложението позволява по всяко време да се правят парични трансфери от една банкова сметка на друга, без оглед да време и място. Показателен за това, колко е популярно електронното разплащане, е факта, че през изминалата година 4 от всеки 5 поръчки в страната са направени по електронен път.

Широкото приемане на електронното разплащане се дължи и на факта, че то се разпознава и приема и като начин страната да се бори с организираната престъпност и с прането на пари. Схващането е, че „ако искаш да платиш в брой, значи нещо не е наред“.

Разбира се, преходът няма да стане за една нощ. По пътя към безкасово общество, ще има проблеми, които ще трябва да се преодолеят – кибер-престъпниците; старите хора, които е възможно да изпитват затруднения при използването на нови технологии; децата, на които ще трябва да им се даде достъп до електронни карти и др. Едно е сигурно – за останалите страни и банки в Европа, а и по света, ще бъде интересно да наблюдават развитието на тези процеси.

Източник и снимка: http://phys.org/news/2015-10-sweden-track-cashless-nation.htmlhttps://www.credit-suisse.com/us/en/news-and-expertise/economy/articles/news-and-expertise/2015/03/en/sweden-we-dont-accept-cash.html

 

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори