Чудовищно изригване на свръхмагнитна звезда със силата на милиард слънца!


Астрономи съобщиха за засичането на звездно изригване, чиято енергия се равнява на тази на милиард слънца – и това е за част от секундата!

Става дума за звезда от типа, познат като магнетар – неутронна звезда с невъобразимо силно магнитно поле.

Неутронните звезди се раждат в последните мигове от живота на масивни звезди, когато изчерпали горивото в ядрото си, те се свиват в себе си, образувайки ново небесно тяло, с чудовищни плътност – материя с големината на бучка захар би тежала над 1 милиарда тона! Магнетарите са онези неутронни звезди, които са с най-силното магнитно поле сред себеподобните си.

За магнетарите е характерно, че сравнително често произвеждат изключително силни изригвания. Но те са толкова непредсказуеми и кратки, че планираното им наблюдение е почти невъзможно.

Наскоро обаче екип астрономи успя да засече едно такова избухване и изчисли мощността му. Резултатът е наистина потресаващ – само за 1/10 от секундата звездата е освободила толкова енергия, колкото Слънцето би освободило за 100 000 години!

Наблюдаваният магнетар се намира в спираловидна галактика, отдалечена на 13 милиона светлинни години от Земята, а изригването е засечено с помощта на инструмент, намиращ се на борда на Международната космическа станция.


Източник: Castro-Tirado, A.J., Østgaard, N., Göǧüş, E. et al. Very-high-frequency oscillations in the main peak of a magnetar giant flare. Nature 600, 621–624 (2021). https://doi.org/10.1038/s41586-021-04101-1

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори