Космически прах окончателно потвърждава причината за изчезването на динозаврите


Кратерът Чиксулуб е третият по-големина открит на Земята. Намиращ се в Мексиканския залив, близо до полуостров Юкатан, той е роден от сблъсъка с 10-киломеров астероид, преди около 65 милиона години. Да, същият онзи астероид, „подписал“ смъртната присъда на динозаврите.

Но досега учените не разполагаха с неоспорими преки доказателства, за да са напълно сигурни, че Чиксулуб действително е роден от чудовищния удар на космически обект. Ново изследване обаче променя това, като дава последно и необоримо потвърждение за космическия произход на обекта, чиито сблъсък с планетата ни е довел до изчезването на 75% от живота.

Международен екип от учени публикува изследване, в което оповестява, че в скални проби, взети от Чиксулуб е открита необичайно висока концентрация на иридий. Този елемент е изключително рядък в земната кора (и при едно и също количество, цената му е три пъти по-висока от тази на златото), но за сметка на това някои типове астероиди са богати на него. Поради тази причина високата концентрация сочи, че с голяма степен на сигурност, може да се твърди, че обекта, образувал 200-километровия кратер е бил именно астероид.

С това откритие загадката на едно масово убийство най-сетне може да бъде обявена за разрешена.


Източник: Globally distributed iridium layer preserved within the Chicxulub impact structure; Steven Goderis, Honami Sato, Ludovic Ferrière, Birger Schmitz, David Burney, et al.; Science Advances, Vol. 7, no. 9, DOI: 10.1126/sciadv.abe3647

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори