Често срещан паразит може би променя поведението ни


Живот без страх. По филмите супер героите не се боят от нищо и никой, вървят без страх и срещу най-големите опасности. В реалността обаче, страхът в нормални граници, е полезен еволюционен механизъм, който увеличава шансовете ни за оцеляване.

Ако вземем например мишката – именно вградения страх от котката ѝ помага повечето пъти да се спаси от челюстите ѝ. Но за нещастие на мишката, тя има и втори, скрит враг, който я прави по-лесна плячка. И този враг е миниатюрен.

Едноклетъчният организъм Toxoplasma gondii е паразит, заразяващ мишките. Той е в състояние да промени най-основните им инстинкти за оцеляване. До степен, при която, заразената мишка не само не се страхува от котката, но и се чувства привлечена от нея!

Каква е целта на подобно поведение? Проста. Поради все още неизяснени причини Toxoplasma gondii може да се възпроизвежда сексуално единствено ако попадне в котешкия организъм. Поради това, поведението на мишката се променя така, че ставайки жертва на котката, тя осигурява възможността за сексуално възпроизвеждане на Toxoplasma gondii.

T. gondii обаче не се среща само в котките и мишките, а е способен да зарази повечето бозайници…, включително и човека. Заразяването обикновено става при влизане в контакт с котешки изпражнения или поглъщане на заразена вода или храна.

Учените считат, че в световен мащаб около 3 милиарда души са вероятни приносители на паразита. По данни от САЩ, там шансът да носите паразита, е 1:5, а други страни по света, степента на заразяване е до 95%!

При повечето хора инфекцията не се проявява чрез никакви видими симптоми. Но нови изследвания показват, че T. gondii активно променя молекулярния терен на мозъчните клетки при бозайниците. Някои учени считат, че има основания да се предполага, че този миниатюрен едноклетъчен организъм променя човешкото здраве и персоналните ни характеристики по скрит, почти незабележим начин.

Попаднал в тялото ни, паразита започва да се дели безполово. По време на тази начална фаза от заразяването, едноклетъчния организъм може да предизвика заболяването токсоплазмоза, водещо до сериозно увреждане на тъканите. Бременните жени са във висок риск, защото ако се заразят, паразита може да проникне до зародиша, увреждайки клетки му и в някои случай да доведе до спонтанен аборт или увреждания при раждането.

Когато попадне в здрав човек, обикновено ако има симптоми, то те са леки, грипоподобни  и само за дни имунната система подтиска T. gondii, довеждайки го до пасивно състояние. В този случай, паразитът се обгражда със защитна обвивка, наречена тъканна киста.

С това забележимите прояви на T. gondii спират. Но ако здравите им приемници в бъдеще развият заболявания, свързани с влошаване работата на имунната система, паразитът може да се активизира и да расте неконтролируемо.

Веднъж заразен, човек става приносител за цял живот. Заразата може да бъде открита чрез кръвна пробва, но досега никога не ѝ е обръщано сериозно внимание, тъй като очевидно повечето хора видимо са здрави, въпреки наличието на паразита в организма си. Това схващане обаче е на път да се промени.

Паразитът няма никаква еволюционна полза от попадането си в човешкия организъм. И очевидно, няма много случаи на хора, влизащи доброволно в клетка с лъвове. Но някои научни изследвания показват, че T. gondii има потенциал да промени човешкото поведение.

Изследване, проведено от пражки учени и обхващащо около 2500 души в продължение на 10 години, показва любопитна зависимост между наличието на паразита и определени черти в характера.

Така например заразените мъже почти винаги са интроверти, подозрителни и бунтари, докато заразените жени почти винаги са екстроверти, доверчиви, покорни.

Някои от промените настъпващи в мишите мозъци, се проявяват и при хората. При проведени тестове с 34 заразени и 134 здрави хора, включващи оценка на поносимостта към миризмата на урина на различни видове бозайници, мъжете проявяват най-висока толерантност именно към котешката. При жените тенденцията е обратна.

Друго изследване, проведено от учени от университетското училище по медицина Джон Хопкинс, показва интересна връзка между шизофренията и наличието на T. gondii в организма. Учените са открили, че при хората получаващи за първи път пристъп на шизофрения, броят на антителата, свързани с паразита, е чувствително по-висок.

Макар горните резултати да не се окончателни, тъй като от научна гледна точка все още не са проведени с достатъчно голям брой хора, те за пореден път ни подсещат, че независимо дали сме на върха на еволюцията към този момент, то ние сме свързани, понякога с неочаквани връзки, с всички други живи организми, включително най-простите…

Източник: http://www.scientificamerican.com/article/common-parasite-could-manipulate-our-behavior

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори