Най-лошият ядрен инцидент в историята превърна Чернобил в нещо, което никой не е очаквал


Преди 33 години инцидент в четвърти реактор в АЕЦ Чернобил, води до най-тежката ядрена авария в човешката история. Мястото на аварията, заедно с околностите, са покосени от чудовищни нива на радиация. Над 350 000 души са изселени от района, а броят на човешките жертви – тогава и в годините след аварията е неясен, но със сигурност голям.

Но хората не са единствените пострадали. Природата в околността също е жестоко облъчена – повечето растения и животни, намиращи в близост до аварията не оцеляват. Но някои все пак го правят. И днес, 33 години по-късно, Чернобил най-изненадващо се оказва… процъфтяваща екосистема!

Изненадващите резултати бяха обявени на неотдавна провела се среща на учени от Великобритания, Ирландия, Франция, Белгия, Норвегия, Испания и Украйна, на която те представиха резултатите от изследванията си в региона.

Кафяви мечки, европейски бизони, вълци, рисове, коне на Пржевалски и над 200 вида птици, са сред животинските видове, които не просто живеят, а буквално процъфтяват.

Изследванията на учените обхващат бозайници, гнездящи птици, земноводни, риби, насекоми, бактерии и други организми. Те потвърждават, че понастоящем района се радва на голямо биоразнообразие. Към това те отчитат и че общо погледнато няма признаци за големи отрицателни ефекти, предизвикани от високите радиационни нива  в Чернобил. Всички изучавани групи организми поддържат жизнеспособни и устойчиви популации.

Все пак, радиацията не остава без последици – някои от видовете насекоми се характеризират с по-малка продължителност на живота и са по-податливи на паразити, а сред част от видовете птици по-често се срещат албиноси. Но като цяло нито един от горните ефекти не влияе критично на жизнеспособността на популациите.

Откритието е удивително поради няколко причини.

На първо място, уникалните условия в Чернобил показват на учените, че живота е много по-устойчив на радиация от считаното досега. Изглежда, че поне част от организмите са способни с времето да се приспособят съм много високи нива на радиация и да живеят в близост до източника ѝ, без това да им вреди.

На второ място, но не и по важност, е фактът, че преди аварията, когато районът е бил населен с хора, никога не е имало толкова богато растително и животинско царство. Или с други думи… може да се окаже че вредното въздействие на обичайните човешки дейности върху природата, далеч надхвърля това на радиацията, поне по отношение на ефекта върху биоразнообразието на дивата природа!

Колкото и странно да звучи, 33 години след инцидента, може би е по-добре да оставим нещата каквито са и просто да предадем региона около Чернобил на дивата природата. Защото, както изглежда, тя по-добре от нас знае как да го стопанисва.


Източник: The Converstaion

Снимки: Yasemin Atalay/Unsplash; Proyecto TREE/Sergey Gaschack

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори