Първата частична трансплантация на сърце е обявена за успешна


Лекари постигнаха дългоочакван крайъгълен камък в сърдечната хирургия, като обявиха успешна частична трансплантация на сърце при бебе, след която заменените клапи и артерии са започнали да растат заедно със сърцето на малкия пациент. Резултатът е обявен след повече от година наблюдение.

Операцията е извършена през пролетта на 2022 г. при бебе с дефект на сърдечната клапа. Процедурата е включвала отстраняване на част от донорското сърце, съдържаща засегнатите клапи и артерии, и присаждането ѝ към сърцето на пациента. Това е позволило те да се развиват заедно с детето, като се елиминира необходимостта от повторни операции. Освен това необходимостта от имунопотискащи медикаменти е било чувствително занижена . Това е голямо предимство, тъй като този тип лекарства могат да имат някои сериозни странични ефекти в дългосрочен план.

Следващата стъпка е процедурата да бъде подложена на клинично изпитване. Това ще позволи по-нататъшна оценка на безопасността и ефикасността ѝ и ще проправи пътя за по-широкото ѝ прилагане.


Източник: Turek JW, Kang L, Overbey DM, Carboni MP, Rajab TK. Partial Heart Transplant in a Neonate With Irreparable Truncal Valve Dysfunction. JAMA. 2024;331(1):60–64. doi:10.1001/jama.2023.23823

Снимка: Duke University

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори