Тютюнопушенето вреди и на умственото здраве


От десетилетия са известни чисто здравните рискове, произтичащи от тютюнопушенето – рак на белите дробове, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане и редица други. Но сега ново изследване за първи път показва, че вредата му се простира отвъд тях и засяга и умственото здраве на човека.

Изследването е извършено от международен екип учени и обхваща наблюдението на над 2000 души, учещи в университети в Белград и Прищина.

Данните сочат, че при студентите, които са пушачи, се наблюдават до 3 пъти по-чести случаи на клинична депресия. Освен по-ясно изразени депресивни симптоми, пушачите сред студентите имат и по-ниска обща оценка на умственото здраве, формираща се от показатели като жизненост и социално функциониране.

Само по себе си това изследване не е достатъчно основание да се приеме като неоспорим факт, че цигарите влошават умственото здраве. Но данните, получени от над 2000 души определено са доста сериозна основа за допускането на подобна връзка. Затова, за всеки случай, защо просто не спрете цигарите? Тялото, гените и ума ви ще ви благодарят…


Източник: Tobacco smoking and health-related quality of life among university students: Mediating effect of depression

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори