Цената на създадено в лаборатория месо, спадна до малко над $11


През 2013 учените успяха да създадат месо от отгледани в лабораторни условия мускулни клетки. Лабораторното месо имаше вкуса и качеството на такова, добито от истинско животно. От него те приготвиха бургер, чиято цена възлизаше на… $325 000!

r1405696_20097942

Разбираемо е, че подобно постижение макар впечатляващо, надали има комерсиално бъдеще. Но 2 години по-късно, нещата стоят по съвсем различен начин. Благодарение на усъвършенстването на технологиите и на методите за производство на лабораторно месо, сега същото количество месо струва малко над $11 – повече от впечатляваща разлика спрямо първоначалната цена.

За да създадат лабораторно месо, учените се нуждаят от малко количество животински мускул. От него те извличат стволовите клетки, които се грижат за поддръжката на мускулните влакна. Тези клетки се поставят в специален съд, където благодарение на външни стимули  се превръщат в мускулни и започват образуват мускулни влакна. Крайният резултат е тънко розово парче месо, което успешно е минало всички вкусови тестове.

Напредъкът в тази област може да е от огромно значение. Понастоящем фермите за добитък са един от големите замърсители на околната среда, а консумацията на месо в световен мащаб постоянно расте. Възможността да се отглежда истинско месо без нужда да се полагат грижи за животни, може да реши тези проблеми.

Учените очакват, че до 20-30 години ще има добре развит пазар за алтернативно месо.

Източник: http://www.abc.net.au/am/content/2015/s4205857.htm

Снимка: David Parry

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори