Хъбъл откри водни пари на Ганимед


Ганимед е най-голямата луна в Слънчевата система. Освен това има повече вода, отколкото всички земни океани, взети заедно. Но тя е скрита под поне 160 километра ледена покривка, а изключително ниските температури, падащи до -184 °С, привидно правят идеята за водни изпарения, да звучи не особено вероятно. Но се оказа, че такива има!

Комбинирайки стари с нови данни, получени от телескопа Хъбъл, учени намериха свидетелство, че на Ганимед има водни изпарения. Те се образуват в резултат на процес, наречен сублимация – водния лед от твърдо директно преминава в газообразно, без да минава през течно състояние.

Това е възможно, тъй като въпреки ниските температури, в рамките на денонощието могат да бъдат наблюдавани значителни разлики в температурата на повърхността. И в даден момент ледената покривка, сковаваща луната става достатъчно „топла“, за да освободи малко количество водни молекули.

Ганимед е сред небесните тела в Слънчевата система, за които се счита, че имат потенциал да бъдат люлка на живот. Идната година Европейската космическа агенция по план трябва да изпрати космически апарат, който след пристигането си през 2029 г. ще прекара поне 3 години в изучаване на Юпитер и трите му най-големи Луни, сред които и Ганимед.


Източник: Roth, L., Ivchenko, N., Gladstone, G.R. et al. A sublimated water atmosphere on Ganymede detected from Hubble Space Telescope observations. Nat Astron (2021). https://doi.org/10.1038/s41550-021-01426-9

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори