Хората, вярващи в конспиративни теории, по-често са склонни да се доверяват на алтернативна медицина


Вярвате ли, че самолети в небето тайно пръскат отрови с цел контрол на популацията? Или че кацането на Луната е заснето в Холивуд и никога не се е случвало? Или може би, че Земята е плоска, но всички учени нарочно ни заблуждават? Ако отговорът е „ДА!“, то вероятно вие с охота прибягвате и до използването на „алтернативна“* медицина. Това сочат резултатите от ново изследване, публикувано в журнала Social Psychology.

В рамките на изследването са взели участие 392 души от Германия и 204 от САЩ. Те са взели участие в експеримент, при който им е подадена информация за нова билкова терапия, която предстои да получи медицинско одобрение. Тези от хората, които са имали конспиративен модел на мислене, са изразили по-положителна настройка към бъдещата терапия, когато им е подадена информация, че терапията е подкрепена от по-слаба група (институция, компания и т. н.). И обратното – когато са знаели, че новата терапия е дело на по-мощна група, те са реагирали с недоверие и скептицизъм.

Според учените обяснението е, че конспиративния модел на мислене е свързан изпитването на недоверие към мощни групи, в това число и големи фармацевтични компании. Когато е налице такъв модел на мислене, хората в голяма степен игнорират модела на емпирично доказателство, който се използва от конвенционалната медицина.

Разбира се, данните от горното изследване не бива да се използват за някакви генерализирани изводи. Има достатъчно хора, които посягат с охота към хомеопатията например, но не вярват, че едно съоръжение за високочестотни активни изследвания на полярното сияние в Аляска всъщност е прикрит експеримент за контрол на климата, отговорен за бедствия по цял свят. Но все пак то е достатъчно, за да се хвърли повече светлина върху това какви фактори могат да повлияят при избора на едно или друго лечение.

* Алтернативна медицина е всяка практика, претендираща че лекува, без това да е подкрепено от научни доказателства. В този смисъл тя не е по-различна от обикновеното шарлатанство.


Източник: Social Psychology

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори