Хомеопатията е истинско шарлатанство!


Разбира се, че хомеопатията е истинско шарлатанство!

Всеки рационален и достатъчно образован човек  ще го разбере веднага, изхождайки от фактите, че:

– За 200 години от възникването ѝ няма нито едно НАУЧНО доказателство за действието на хомеопатичните средства. Всъщност за този период от време в много страни са провеждани независими изследвания, имащи за цел да установят дали твърденията на хомеопатите са истини. Няма нито едно независимо изследване, което да е дало положителен резултат.

– Няма никакви НАУЧНИ доказателства, че водата има каквато и да е „памет“. Нищо в природата не подсказва наличието на такива свойства. От гледна точна на науката твърдението на хомеопатите е напълно безпочвено и ѝ се придават свръхесетествени свойства.

– Когато човек не е много болен, плацебо ефекта може да е достатъчен – просто организма се справя. Но избирането на хомеопатично средство пред истинско лекарство може да има фатални последствия. Остра бактериална инфекция не се лекува с хомеопатия. Нито 40-градусова температура се смъква с хомеопатия.

– Хомеопатията НЕ е „природна“ медицина! При нея се взема от веществото, за което се смята, че причинява симптомите на болестта и то се разтваря в безумно голямо количество вода отново и отново.

– Концентрацията на активното вещество е толкова малка, че в самия хомеопатичен продукт НЯМА И ЕДНА молекула от него!

Но ако все пак искате стъпка по стъпка, нека разгледаме един продукт на известна френска компания, който за целите на примера ще наречем… „осцилоглупцинум“. На него пише 200CK HPUS 1×10−400g и се прави от… патешки дроб и сърце (без коментар!).

Написаната концентрация означава, че съдържа 200 последователни разреждания на началната съставка – екстракт от патешки дроб. Всяко разреждане е правено в съотношение 1:100 с вода. Обърнете внимание – ВСЯКО. Това означава, че след първото разреждане, от получения разтвор е взет САМО 1%, който втори път е разреден в съотношение е 1:100. При третото разреждане е взет 1% от второто и разреден в съотношение 1:100… и така 200 пъти!

Разреждането 200C е толкова силно, че окончателният продукт на практика не съдържа оригинален материал. От гледна точка на математиката, за да има разумна вероятност да се намери една молекула от оригиналния екстракт, пациентът ще трябва да погълне количество лекарство, което е около 10321 пъти по-голямо от броя на атомите в наблюдаемата Вселена!!!* Предполагам, ще се съгласите, че това не звучи нито разумно, нито сериозно и е откровено смешно да се твърди, че подобен продукт има каквото и да било действие.

Защо тогава хомеопатията е така популярна? Причините не са обвити в кой знае каква мистерия:

– Създаването и разпространението на подобни препарати е лесно. Те са с облекчен режим на контрол, което автоматично ги прави удобно средство за печелене на пари от съответните компании.

– Обикновено от законова гледна точка се гледа това, че пряко хомеопатията не вреди – все пак в съответното средство има само вода и захар. Поради тази причина в много страни хомеопатичните средства не са забранени и статутът им е подобен на този на различни хранителни добавки.

– Поради различни… бизнес интереси, някои политици, имащи съответното влияние и свързани с компаниите, произвеждащи хомеопатични средства, могат успешно да лобират и дори да прокарват промени в законите, които да доведат до по-лесното им разпространение.

– Някои от най-големите поддръжници на хомеопатията, са различни представители на шоубизнеса Те имат голяма гласност, думите им стигат до милиони, но медицинските и научните им познания, често са за сметка на артистичните им качества. Казано простичко – не знаят за какво говорят, но пък за сметка на това, го говорят на висок глас. А хората ги слушат и приемат поне до някаква степен за авторитети.

– Обикновеното невежество и „модните“ течения в схващанията за лечение. Липсата на достатъчно познания какво всъщност стои зад хомеопатията, естествено улеснява проникването ѝ в обществото. Допълнителен фактор е и така модерното напоследък отричане на всякаква „химия“ (обикновено се визират истинските лекарства), за сметка на недоказани, научно непроверени „природни“ лекове. Само че…, хомеопатията както бе споменато по-горе няма никаква връзка с лечението чрез билки, отвари и други по-„природни“ средства. В крайна сметка се получава така, че се избягва истинско лекарство, чието действие е проверено и доказано и вместо него се избира средство, зад което стоят само голи твърдения. Някои от „бабините“ лекове МОГАТ да имат реално и измеримо действие и в определени случаи успешно да допълват лечението чрез лекарства. Хомеопатичните „лекове“ обаче не могат да се похвалят със същото.

В забързаното ежедневие ни дебнат достатъчно рискове и надали има смисъл да ги увеличаваме ненужно, като изберем да разчитаме на чиста пробва шарлатанство.

*Източник: Wikipedia

Снимка: Wikipedia

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори