Хлебарките имат…отделни индивидуалности?!


Учени откриха, че хлебарките не само имат отделни индивидуалности, но и че тези им разлики могат и оказват влияние върху динамиката на групата, в която се движат.

Отдавна е известно, че хората не са единствения вид с уникални индивидуалности – бозайниците и много безгръбначни също имат. В новото изследване учените са решили да проверят дали това е валидно и за хлебарките.

За целта те са обособили 19 групи, всяка от по 16 мъжки хлебарки на една и съща възраст. Всички те са имали прикачен миниатюрен предавател, с чиято помощ е наблюдавано движението и поведението им. С всичките групи е извършен един и същ опит. Те са поставени в пластмасова кутия, от която не могат да се измъкнат. Първоначално кутията е в абсолютен мрак. Над нея има закрепени различни дискове, които при пускането на светлината над тях, да осигурят различно затъмнени участъци в кутията.

При анализа на поведението на хлебарките са се забелязали любопитни различия между отделните индивиди. При включването на ярка светлина, някои веднага се втурвали към сенките, други я игнорирали, а трети се оттегляли към сенките но след по-продължителен престой на открито. Установено е също и че тези индивидуални различия довеждали и до различия в поведението на отделните групи, всяка от които се сдобивала със своя, групова индивидуалност. Друго любопитно наблюдение е, че има различия между отделната и груповата индивидуалност. Така например, оставени сами, отделни хлебарки може да останат много по-дълго на светло, отколкото когато са в група.

Изследователите считат, че тези наблюдения могат да обяснят защо хлебарките се приспособяват и оцеляват във всякакви условия и среда. Отделни смели индивиди може да утъпкват нов път на поведение на групата, в съответствие с конкретните условия.

Кой да предполага.., че този неизменен и така нежелан спътник на човешката цивилизация носи индивидуалност!

Източник: http://phys.org/news/2015-02-roaches-individual-personalities-impact-group.html

Снимка: Wikipedia

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори