Лекарство за химиотерапия за първи път достигна до човешкия мозък


Основна пречка пред лечението на смъртоносния рак на мозъка глиобластом е, че и най-мощната химиотерапия не може да проникне през кръвно-мозъчната бариера (КМБ), за да достигне до агресивния мозъчен тумор. Сега обаче учени съобщават за резултатите от първото клинично изпитване върху хора, при което са използвали ново ултразвуково устройство за имплантиране в черепа, за да отворят временно КМБ и да извършат химиотерапия.

Кръвно-мозъчната бариера е микроскопична структура, която служи като своеобразна преграда за различни микроорганизми — бактерии, гъбички, вируси или паразити, които могат да циркулират в кръвния поток. Тя обаче ефективно спира и всички циркулиращи чрез кръвта лекарства.

Иновативната процедура за временно отваряна на КМБ трае само 4 минути и се извършва, докато пациентът е в будно състояние, като след няколко часа той може да се прибере у дома. Резултатите показват, че лечението е безопасно и се понася добре, като някои пациенти до момента са получили шест цикъла на лечение. Резултатите показват, че отварянето на КМБ води до приблизително четири- до шесткратно увеличение на концентрациите на лекарствата в мозъка.

Това е и първото проучване, което описва колко бързо се затваря КМБ след отварянето ѝ. Изследователите са установили, че по-голямата част от възстановяването се случва през първите 30 до 60 минути. Получените резултати ще позволят да се оптимизира последователността на доставяне на лекарствата и активирането на ултразвука, за да се постигне максимално проникване на лекарството в човешкия мозък.


Източник: Repeated blood–brain barrier opening with an implantable ultrasound device for delivery of albumin-bound paclitaxel in patients with recurrent glioblastoma: a phase 1 trial; Adam M Sonabend, Andrew Gould, Christina Amidei, Rachel Ward, Karyn A Schmidt, Daniel Y Zhang, et al.; DOI:https://doi.org/10.1016/S1470-2045(23)00112-2

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори