Хибернацията за астронавти може да бъде възможна до 10 години


Може би около десетилетие ни дели от това хибернацията хора да стане възможна, точно като в научно-фантастичните филми. Това твърди ново изследване, дело на учени от Европейската космическа агенция (ЕКА).

Хибернацията – състояние на намалена метаболитна активност и телесна температура – при хора към момента е все още непостижима, но в животинския свят има достатъчно видове, за които е присъща в една или друга степен. Постигането ѝ при хора би донесло много предимства за космическите пътешественици. Тя би спестила разходи и ресурси чрез намаляване на нуждата от храна, вода и кислород. Освен това би предпазила екипажа от вредното въздействие на микрогравитацията и радиацията върху мускулите, костите и органите. Също така би предотвратила скуката и психологическия стрес в ограниченото жизнено пространство на космическите кораби.

Учените вече имат отправни начални точки за работата си. Така например, един от подходите е да се използва препарат, който имитира естествен невротрансмитер, регулиращ съня и телесната температура. Друг метод е да се манипулират фактори на околната среда, като например излагане на светлина, начин на хранене и температура.

ЕКА работи и с експерти в областта на неврологията, клетъчната биология и физиологията на животните, за да разбере как хибернацията влияе на мозъка и други органи. Едно от изненадващите открития е, че хибернираните животни изглежда поддържат мускулната си маса по-добре от нехибернираните, когато са в условията на микрогравитация.

ЕКА се надява, че изследванията ѝ ще проправят пътя за бъдещи човешки изследвания на Марс и отвъд.


Източник: Alexander Choukér, Thu Jennifer Ngo-Anh, Robin Biesbroek, Gerhard Heldmaier, Marc Heppener, Jürgen Bereiter-Hahn; European space agency’s hibernation (torpor) strategy for deep space missions: Linking biology to engineering; Neuroscience & Biobehavioral Reviews;  https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2021.09.054.

Снимка: Flickr/James Vaughan

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори