Добавянето фолиева киселина в готварската сол предотвратява тежки вродени дефекти


Изследователи за първи път демонстрираха ефективността на употребата на йодирана трапезна сол, обогатена с фолиева киселина.

Отдавна е признато, че е важно да се осигури достатъчен прием на фолиева киселина от жените преди и по време на бременността, за да се предотвратят опустошителни вродени дефекти като спина бифида и аненцефалия. Световната здравна организация препоръчва на жените да консумират 400 микрограма фолиева киселина дневно от момента, в който започнат да правят опити за зачеване, до първото тримесечие на бременността.

Въпреки че задължителното обогатяване на основните храни с фолиева киселина е определено като икономически ефективна и безопасна стратегия за справяне с този проблем, прилагането му е бавно в много региони. Предизвикателства като ограничен капацитет за широкомащабно обогатяване и липса на политическа воля възпрепятстват напредъка, в резултат на което всяка година по света се раждат около 260 000 деца, засегнати от спина бифида и аненцефалия.

През май 2023 г.  на Световната здравна асамблея, провела се в Женава, Световната здравна организация прие резолюция, с която одобри обогатяването на храните с фолиева киселина, за да се ускори превенцията на тези вродени дефекти, които са свързани с ниски нива на фолат при майката в началото на бременността.

Неотдавнашно клинично изпитване в Южна Индия показа практично и достъпно решение на това глобално предизвикателство. Изследователите добавиха фолиева киселина към наличната в търговската мрежа йодирана трапезна сол, съобразена със средния дневен прием на сол от участниците. В продължение на четири месеца небременни жени на възраст между 18 и 45 години са консумирали обогатена с фолиева киселина сол като част от редовната си диета, което е довело до значително повишаване на серумните нива на фолат — критичен фактор за предотвратяване на вродени дефекти.

Резултатите от това проучване са от особено значение за страните с успешни програми за йодиране на солта, тъй като предлагат прост и икономически ефективен начин за подобряване на съществуващите инициативи. Чрез добавяне на фолиева киселина към йодираната сол държавите могат потенциално да предотвратят до 50 % от случаите на спина бифида в световен мащаб, без да се налагат промени в навиците за консумация на сол.

Важно е да се подчертае, че целта на проучването не е да се насърчи увеличената консумация на сол, а по-скоро да се обогати солта, която жителите на тези региони вече консумират. Тъй като консумацията на сол намалява, нивата на фолиева киселина могат да бъдат съответно коригирани, за да се осигури достатъчен прием – стратегия, която вече се използва в програмите за обогатяване на зърнени храни.


Източник: Pattisapu JV, Manda VV, Kottakki MNR, et al. Folic Acid–Fortified Iodized Salt and Serum Folate Levels in Reproductive-Aged Women of Rural India: A Nonrandomized Controlled Trial. JAMA Netw Open. 2024;7(3):e241777. doi:10.1001/jamanetworkopen.2024.1777

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори