Филе се събуди след зимен сън на кометата 67P/Чурюмов–Герасименко!!!


Наистина фантастична новина! Спускаемият апарат Филе, който през ноември 2014 извърши историческо първо кацане върху повърхността на комета, излезе от хибернация и успешно се свърза с космическия кораб Розета!

Скоро след кацането си Филе започна да губи мощност поради недоброто си положение спрямо Слънцето, което не му позволяваше да генерира достатъчно енергия чрез слънчевите си панели, за да зарежда батерията си. След като предаде куп данни, които ще осигурят на учените години интересни изследвания, еднометровия спускаем апарат премина в състояние на дълбок сън и престана да излъчва. От тогава до сега, учените таяха надежда, че с приближаването на  67Р към Слънцето, падналите върху повърхността ѝ лъчи ще станат достатъчно за да събудят пратеника ни. И ето че точно това се случи!

На 13-ти юни  Филе успешно направи 85-секундно излъчване на данни към Розета. Изпратени са данни както за кометата, така и за състоянието на модула. Според тях Филе работи при температура -35ºC и разполага с 24 вата мощност – достатъчно за нормална работа, според учените.

След като установиха че в паметта му има за изпращане над 8000 пакета от данни, съдържащи информация за кометата, учените са повече от развълнувани от това какво ли още ще научат от това! Историческата мисия продължава и ние сме късметлии, че сме нейни съвременници!

Източник: http://blogs.esa.int/rosetta/2015/06/14/rosettas-lander-philae-wakes-up-from-hibernation/

Снимка: ESA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори