Филе отново установи контакт със Земята


След повече от 2 две седмици мълчание, спускаемият апарат Филе отново установи връзка с наземния център.

Филе бе спуснат на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко през ноември 2014, след епично 10-годишно пътешествие на борда на космическия кораб Розета. Историческата мисия на Европейската космическа агенция се увенча с успех… но не всичко беше по план. Скоро след като изпрати първите си данни от повърхността, стана ясно, че Филе е кацнал в много неизгодно положение за получаване на слънчева светлина, необходима за слънчевите му панели.

Това доведе до хибернирането на Филе за много месеци напред, при това без да е сигурно, че ще се събуди отново. За щастие, това се случи веднъж през юни 2015 и сега отново.

Учените вече са сигурни, че Филе е в работоспособно състояние и ще може да продължи мисията си и да изпраща данните към Земята. Тъй като кометата се приближава към Слънцето, количеството на падналата върху нея светлина се увелича и това се оказва достатъчно, за да може Филе да зареди батериите си и да продължи изследванията.

Изучаването на кометата ще ни даде знания за началото на собствената ни слънчева система, за планетата ни и за това дали кометите са били един от основните източници на вода, а може би и на органични вещества – най-важните предпоставки за възникване на живота такъв, какъвто го познаваме.

Източник: http://www.space.com/29969-rosetta-comet-lander-philae-signal.html

Снимка: ESA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори