Физици предлагат решение на загадката за възникване на материята във Вселената


От гледна точка на природните закони няма разлика между частиците изграждащи всичко материалния свят около нас и огледалните им двойници – античастиците. При идеални условия, те възникват едновременно, след което взаимно се унищожават при съприкосновението си. И все пак, светът около нас го има и е изграден от частици. Обяснението на това странно разминаване между теорията и това, което отчитаме наоколо, е проблем, който занимава физиците от дълго време.

Ново изследване на физици от Калифорнийският университет, Лос Анджелис, предлага възможно решение на тази загадка и то е в унисон с последните открития в областта на физиката.

Като възможна причина за това неравенство между частици-античастици, то посочва Хигс бозона. Хигс бозонът е масивна скаларна елементарна частица, която създава т. нар. Поле на Хигс. Когато останалите частици взаимодействат с него, те получават масата си. След 50-годишни опити да бъде засечена, тя беше открита през 2012 и потвърдена през 2013 след проведени експерименти в Големия ускорител на частици.

Според физиците, движението на полето на Хигс е довело до лек превес на броя на частиците спрямо този на античастиците. Става въпрос за наистина малък брой  – 1 частица в повече обикновена материя на всеки 10 000 000 000 частици. Във вселенски мащаби обаче, тази малка разлика е „виновна“ за наличието на всичката материя във Вселената, обособила се в звезди, планети и всичко останало…

Източник: http://newsroom.ucla.edu/releases/ucla-physicists-offer-a-solution-to-the-puzzle-of-the-origin-of-matter-in-the-universe

Снимка: Pixabay

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори